Eilat, 3 ország találkozása

Még nem jártam Európán kívül, de már régóta vágytam rá, hogy egy kicsit más világba csöppenjek, és Tomi is lelkesedett az ötletért.

Izrael jó választásnak tűnt kezdetnek, hiszen legdélibb városa, Eilat, igazán olcsón megközelíthető a Ryanair segítségével. Egy főre az ár 8.000 Ft volt oda-vissza. Ehhez mi megvettük a Priority-t, ugyanis az új szabály szerint csak így vihetünk magunkkal egy kis bőröndöt is a hátizsák mellett. Ez 2100 Ft volt egy főnek, egy útra. A gép reggel negyed 7-kor indult, úgyhogy igencsak korán kellett kelnünk, de megérte, mert így legalább hamar megérkeztünk. A Ryanair egyébként szerdánként és szombatonként közlekedik, és Ovdában tesz le, ahonnan helyi busszal (egged 282, ami szombatonként is közlekedik), vagy az Eilat Shuttle busszal közelíthető meg Eilat belvárosa. Mi a biztonság kedvéért az utóbbit választottuk, mert árban csak minimálisan drágább, 8 euró volt egy útra, és online, előre meg kell venni a jegyeket. Most már így utólag a helyi buszt is tudom ajánlani, de azért visszafele biztosabb a shuttle, tekintve, hogy a helyi buszok nem feltétlenül közlekednek a menetrend szerint. Ráadásul a szombat náluk ünnepnapnak számít, ami a sabbat ideje, vagyis a nyugalom napja. 

Befele nincs nagy ellenőrzés, de azért a nem szimpatikus arcokat már ekkor kifaggatják. Tőlünk csak annyit kérdeztek, hogy hová megyünk, meddig maradunk és hol szállunk meg. Tudni érdemes, hogy itt nem pecsétet kapunk az útlevélbe, hanem egy kis belépő cédulát, amit visszafele be kell tudni mutatni! Vízumra nincs szükség, csak 6 hónap után, ha jól tudom.

A szállásunk a változatosság kedvéért egy picurka lakás az Airbnb-ről. Volt saját konyhánk, és még egy kis kertünk is függőággyal. A létező legolcsóbb szállás Eilat városában. A pro tippemet kihasználva, amit a párizsi posztban írtam, 35.000 Ft volt 2 főnek, 4 éjszakára. A belváros 15 perc sétára volt, de egyébként nincsenek is nagy távok városon belül.
Ezen a linken keresztül, ha regisztráltok, kaptok 9000 Ft kedvezményt: https://www.airbnb.hu/c/fannil102?currency=HUF


1. nap, szombat

Elfoglaltuk a szállást, átvettük a kulcsokat, majd a téli kabátot levetve nekivágtunk a város felfedezésének. Olvastam korábban Eilatról, hogy turista város, és nincs benne semmi szép. Elismerem, hogy az épületek nem kifejezetten esztétikusak, bár ez ízlés kérdése. Azonban a Vörös-tenger látványa, Jordánia hegyei szerintem csodálatosak. Nem is beszélve arról, hogy a környéken milyen látnivalók vannak.





2. nap, vasárnap

Van egy hely, a belvárostól kb. 10 perc buszútra, amit úgy hívnak, hogy Dolphin Reef. Eleinte ódzkodtam tőle, azonban utánaolvastam, és úgy láttam, hogy ez nem egy delfineket produkáltató elcsépelt turista látványosság. Nem bizony. Itt négy delfin "lakik" összesen, akik alkalomadtán, ha épp kedvük tartja, bármikor kiúszhatnak a nyílt tengerre vadászni. Az egyik gondozó sokat mesélt nekünk a delfinekről általánosságban is, de külön meg is nevezte a négy delfint, beszélt nekünk a személyiségükről. Ami fontos, hogy a delfineket nem lehet megsimogatni. 
Diákoknak 48 NIS, felnőtteknek 60 NIS a belépő, és ha jól értelmeztem, ez kettő napra szól! Ezért a pénzért lehet használni a saját strandjukat, ahonnan bár látni a delfineket, nem tűnik nagy számnak. Ami izgalmasabb ennél az a stég, ahová besétálva közelről láthatjuk a delfineket. Van wc, étterem, bár és "relaxing pool" nevezetű szolgáltatás is, amiért még külön fizetni kell, nem tudom milyen, mi nem voltunk ott.    
Egy napot talán nem, de egy felet el lehet itt időzni, kellemes hely.


Megközelítés: Mi odafele sétáltunk, nem vészes, de inkább a buszt ajánlom. A 15-ös busz megy a belvárosból ide, egy út 4,20 NIS (minden helyi buszra ennyi). 
A buszokat egyébként a Google-be írva "egged bus"-ként találjátok, ott vannak útvonalak, menetrendek is. 

 
 A napunk további része a belváros tengerpartján telt, természetesen egy naplementével egybekötve. Egy part mentén lévő kiülős/fekvős helyen sültkrumplit ettünk sajttal 35 NIS-ért, nagyon hangulatos volt. Avenue Beach-en találjátok meg. 



3. nap, hétfő

Nagyjából 11 körül kiálltunk stoppolni a 12-es út elejéhez, a körforgalom után. A Red Canyon-hoz készültünk, ahová egyébként busz is megy (egged 392 - kb. 12,4 NIS), de ritkán. Fél órán belül megállt egy fiatal izraeli srác, és mi nagyon hálásak voltunk neki. Térképen tudom majd szemléltetni, hogy hogyan is néz ki az út a canyonig. Szerencsére ezen a helyen minden ki van táblázva, nem lehet eltévedni. Így január környékén nem volt sok ember hálistennek, úgyhogy élvezhettük a Negev-sivatag csendjét. A canyon túra egy parkolótól indul, és nem vesz igénybe sok időt, ha a kisebb kört csináljátok. Mi idő hiányában választottuk a kisebbet, ugyanis sötétedés előtt vissza kell érni, de ez a kis kör max. 1 óra, pihenőkkel, kényelmesen meg inkább 2 óra. 




A piros út a 12-es út, ami Eilat-ból indul. A busz az út mentén tesz le, ahol jobbra le kell térni a canyonhoz. Kapásból ott van az első parkoló, de rendszerint az autók a második parkolónál állnak meg (elágazásnál zöld út!). Mi ezt ugye gyalog tettük meg, kifejezetten élvezetes volt, kb. 20 perc a parkolóig. Ott van egy tájékoztató tábla, sőt még elvihető térképek is. A sötétkék kör a hosszabb utat mutatja, mi nem azt tettük meg, a kis kör sokkal kisebb, és ezen a térképen nem is látszik rendesen, de itt az odajutás a fontos. Nem lehet eltévedni egyébként.

Mi a túra során találkoztunk egy magyar házaspárral, visszafele velük mentünk kocsival. Megéri ide eljönni!
A Tymna park is érdekes lehet, viszont az kocsi/bringa nélkül necces, ugyanis messzebb is van, és sokkal nagyobb. Ráadásul oda belépőt is kell fizetni.

A nap további részét szintén a belvárosban töltöttük. Egy óriás palacsinta 20 NIS mindennel együtt.

4. nap, kedd 

Az utolsó teljes napunk. Úgy döntöttünk, hogy a parton reggelizünk, az Avenue Beach-en található kajás hely lett a kedvenc. Most egy "Israeli Platter" nevezetű ételt rendeltünk 68 NIS-ért, ami kifejezetten 2 főre készül. Ez 3 pitából, és különféle helyi szószokból, sajtkrémből, és salátából állt. 

Pontosabban: Tahini, ami tulajdonképpen szezámmagkrém, és elsőre eléggé furcsa íze van, saláta, humusz, padlizsánkrém, sajtkrém és falafel golyók.

A reggelink után, amikor már kellően meleg volt, kb. 25 fok, elindultunk a Coral Reef Beach-re, ami szintén a 15-ös busszal közelíthető meg, egészen közel az egyiptomi határhoz. Ide 30 NIS a diák, 35 NIS a felnőtt belépő. Ez az egyetlen fizetős strand Eilatban, és nem is ragaszkodtam volna ehhez, ha nem lenne egy minimális vízfóbiám. Ez a hely tűnt ugyanis a legszimpatikusabbnak a vízbe menetelt illetően. Azonban a Princess Beach még délebbre van, szintén gyönyörű tengeri élővilággal, és ingyenes!
A víz télen is 22 fokos, de azért hideg, szokni kell. De mindenképp megéri egy búvárszemüveggel megnézni a korallok világát, ahol annyi gyönyörű halat is látni. 

A strand maga egyébként igényes, nincsenek sokan és egy hosszú stég végén keresztül lehet csak bemenni, védve ezzel a part menti korallokat. 



Este megint naplementét néztünk. Ekkor vettem gyümölcs smoothie-t (22 NIS), ami a legtöbb helyen jégkását jelent. Ezt meg is szívtuk a Dolphin Reef-nél, ahol egyáltalán nem vágytam jégkására. Na ezen a helyen a smoothie az általam választott fagyasztott gyümik és egy kis minimális jégkása keverékét jelentette. Ugyancsak hideg, de nagyon finom. Tomi fagyit evett, 2 gombóc 22 NIS és nagyon természetes ízvilág.

 

A part melletti plázában vacsoráztunk. A felső szinten van egy hely, ahol 22 NIS-ért (igen, sok minden kerül pont ennyibe :D ) vettünk isteni falafelt! Az árban egy kis adag sült krumpli is benne van, ami minket meglepetésként ért. A bónusz az, hogy a tálcán megkapott kaját kiviheted a panorámás teraszra, ahonnan belátni a tengerpartot.

5. nap, szerda

Ez a nap csak az utazásról szólt, Eilat Shuttle busszal mentünk a reptérre vissza is. Korábban olvastam az ottani ellenőrzésről, de azért saját bőrön tapasztalni mégiscsak más.
Először is külön-külön mindenkit kikérdeznek, a számunkra feltett kérdések: Hol voltunk? Hány napot töltöttünk Eilatban? Honnan utaztunk Eilatba? És hová utazunk most? Kapcsolatban élünk? Mióta ismerjük egymást? Hol szálltunk meg? Ki pakolta be a csomagokat? A bepakolás és az ideérkezés között hol voltak a csomagok? Milyen szuvenírt vettünk? Hogy ejtik a nevem? stb...
Ezek után további 3 ellenőrzésen kell átesni, ami már a táskákra fókuszál, majd ezután szabad az út. Egyébként kedvesek voltak, nem volt ezzel semmi probléma. (Érdemes mindent kinyomtatva vinni, a szálláshelyről is legyen igazoló papír!)

A gépünk másfél órás késéssel meg is érkezett, ami a budapesti hónak volt köszönhető. Majd egy kb. 3 órás repülőút után visszaérkeztünk a télbe.
 
Izraelt máris megszerettem, pedig sajnos még csak egy kis részét láthattam. Eilat igazi télből a nyárba város nekünk, európaiaknak. Megéri!

Én ezeket a programokat tudtam ajánlani, ugyanis mi ezeket éltük át. Azonban további javaslatok:
Holt-tenger - ide megy helyi egged bus is (444-es számú) 42,5 NIS-ért VAGY Eilat Shuttle (drágább)
Camel Ranch - szintén megközelíthető helyi busszal, Eilat déli részén van, egyáltalán nincs messze
Idő és pénz függvényében persze egész Izraelt be lehet járni Eilatból.

Érdekesség: Eilat központjában van egy nemzetközi reptér, ahová napközben többször érkeznek repülők, és igencsak érdekes látvány.




Hasznos infók:

→ A szállások és az ételek is drágábbak, mint nálunk. Érdemes instant kajával is készülni, mi vittünk itthonról Maggi 500 Ft-os tésztákat, és van, hogy jól jött! 

→ Eilat biztonságos, senki ne aggódjon emiatt. De persze érdemes előtte a konzuli oldalon tájékozódni.

→ A hivatalos fizetőeszköz az Izraeli új Sékel (ILS).
1 NIS = 74 Ft, de itthon a pénzt euróba érdemes váltani, majd Eilatban a váltó automaták egyikében lehet sékelre váltani váltási költség nélkül. 1 € = 4,10 NIS 

Izraelben máshogy néznek ki a konnektorok, érdemes átalakítóval készülni. (Bár a komolyabb hotelekben gondolom ez meg van oldva.)

Hasznos linkek:



Instagram: @fannilekai




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések